Oertje naar haar moertje

Het hield me al een tijdje bezig: bestond er een vrouwelijke variant op Aardje naar zijn Vaartje? En als ik die zelf moest verzinnen, wat rijmde er dan op Moertje? Ik kwam niet verder dan Snoertje of Stoertje, tot ik me realiseerde dat ik, zoals wel vaker, te ingewikkeld dacht. 

Oertje, méér hoeft het niet te zijn. Verwijzend naar het begin, de oorsprong. Ja, je kunt wel zeggen dat mijn dochter in de kern nogal op mij lijkt en dan heb ik het niet alleen over haar loopbaan.

Het idee voor de training Zorgelijke types in de Zorg is ontstaan vanuit haar eerste onzekere stappen binnen een heuse grote mensenbaan. Ik zag mezelf weer worstelen, bang om te falen, alles veel te groot makend maar ook altijd weer dapper voorwaarts. Inmiddels is mijn dochter ongemerkt gemuteerd naar een heuse volwassen vrouw en afgelopen week was het moment dat ik bij háár te rade ging. “Hoe wéét jij dat allemaal?” vroeg ik haar achteraf met enig ontzag maar ook verbazing. Gewoon, 4 jaar doen. Waarmee ik maar wil zeggen, er valt een hoop te leren in de praktijk.

Iemand nog suggesties voor de genderneutrale variant? Mail dan naar miranda@piniosabio.nl